preskoči na sadržaj

Obrtničko-industrijska škola Županja

Login
Tražilica
Povijest

Povijest škole

Jedna od najznačajnijih prekretnica i pokretnica u životu svakoga čovjeka je škola. Škola je dio stvarnoga života, iskustvenog učenja, sazrijevanja i odrastanja učenika. Središte je socijalizacije u modernome društvu, odnosno društvo u malom. U školi se uče najvažnija životna pravila. Stečena znanja i vještine zajednička su vrijednost i korist cijele zajednice.

Za Županju i županjski kraj bio je važan 30. travanj 1993. godine kada je s radom započela Obrtničko-industrijska škola kao pravni sljedbenik Srednjoškolskog centra„Vladimir Nazor“ u Županji. Da bi se nešto moglo reći o sadašnjosti škole, moramo se vratiti u prošlost.

Godina 1905. smatra se godinom utemeljenja i pokretanja obrazovanja obrtnika. Takav način školovanja odgovarao je prilikama tadašnje Županje. Obrazovanje obrtnika provodilo se u pučkoj školi i dobivala se tzv. Pomoćnička knjižica, tj. uvjerenje, svjedodžba.  Kako bi se dobila diploma, trebalo je nastaviti školovanje u većim centrima. U Županji se tada moglo školovati za kovače, krojače, kolare, postolare, bravare i brijače. Ovakav način školovanja nastavio se do 1946. godine, a kontinuitet nije prekinut tijekom Prvoga i Drugoga svjetskog rata. Nakon rata obrazovanje se obrtnika nastavlja i tada se obučavaju: krojači, brijači, postolari, mlinari, licitari, kovači i trgovci. Kako se broj polaznika povećavao iz godine u godinu, država je 1950. godine napravila i prve reformske promjene. Škola je preimenovana u „Školu učenika u privredi“ (ŠUP), a promijenjeni su i nastavni planovi te  način naukovanja. Godine 1959. škola dobiva puni naziv, Škola učenika u privredi „Đuro Salaj“. Tih se godina u školi obrazovalo za zanimanja: trgovac, pekar, krojač, stolar, limar, tokar, autolimar, kovač, električar, mlinar, varilac, model-stolar i mljekar. Pri školi su 1967. godine izgrađene strojarska i tekstilna radionica, a 1970. godine škola dobiva elektro i RTV radionicu i mijenja naziv u „Elektrometalski školski centar“ (EMTŠC). Zbog reforme srednjoškolskog obrazovanja godine 1977. došlo je do spajanja dviju županjskih srednjih škola („Elektrometalski centar“ i Gimnazija) u tzv. „ Mamut centar“, odnosno Srednjoškolski centar „Vladimir Nazor“. Rad u tri zgrade, izvođenje prakse u tri radionička prostora, nedovoljno velik prostor i sužen izbor zanimanja doveli su do izgradnje novog objekta Centra. Obrazovanje uz rad za različita zanimanja u programima prekvalifikacije, doškolavanja i osposobljavanja pokrenuto je godine 1984., a takav način djeluje i danas. Godine Domovinskog rata otežavale su izvođenje nastave. Srednjoškolski se centar „Vladimir Nazor“ školske godine 1992./93.dijeli na tri škole: Gimnazija, Tehnička škola i Obrtničko-industrijska škola. Škola je u sudski registar kao potpuno samostalna škola upisana od 01.svibnja 1993. godine. Rješenjem Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Škola je registrirana kao javna ustanova za obavljanje djelatnosti srednjoškolskog obrazovanja redovitih učenika i obrazovanja odraslih. Osim djelatnosti obrazovanja, Škola je registrirana i za sporedne djelatnosti koje se obavljaju u školskim radionicama i frizerskom salonu.

 
preskoči na navigaciju