preskoči na sadržaj

Obrtničko-industrijska škola Županja

Login
Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 30. 8. 2013.

Ukupno: 139269
Ovaj mjesec: 930
Danas: 14
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
FITOFARMACEUTI U REZIDBI ILOČKIH VINOGRADA
Autor: Katarina Nol, 12. 3. 2022.

Dana 11. ožujka 2022. realiziran je stručni posjet Iloku u okviru praktične nastave i vježbi na kojima su sudjelovali učenici i nastavnici iz Obrtničko-industrijske škole Županja i Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci, a u sklopu provedbe projekta Centar za suvremene tehnologije i obrazovanje u poljoprivredi, faza II.

Učenici 3.h odjela koji se obrazuju za zanimanje poljoprivredni tehničar – fitofarmaceut i njihovi voditelji Jasenka Nikolić i Kristijan Čaić odradili su sate praktične nastave u vinogradu Srednje škole Ilok.

 


Odradili smo vježbu na temu REZIDBA VINOVE LOZE.

Životni ciklus vinove loze zahtijeva svakogodišnji rez kojim se regulira rast, rodnost, odnosno veličina i kakvoća grožđa te održavanje uzgojnog oblika. Loza se reže za vrijeme mirovanja, a to je prikraćivanje jednogodišnjeg drva rozgve na dužinu koja je u pravilu određena brojem rodnih pupova.

Ovaj rez, koji se izvodi tijekom mirovanja, zovemo rezom u "zrelo", za razliku od reza kojeg provodimo tijekom vegetacije, a zovemo ga rezom u "zeleno".

Rez u zrelo jedan je od najvažnijih zahvata u tehnologiji proizvodnje grožđa. Neorezana loza tijekom duljeg vremena daje relativno veći broj grozdova, ali sa sitnim bobicama i znatno lošije kakvoće, jer veliki broj grozdova na neorezanom trsu ne može dobro dozoriti.

Rezidba vinove loze je posao kojim počinje sezona radova u vinogradu. Svaki trs traži od vinogradara da ga dobro "odmjeri" prije primjene reza: koju rozgvu odrezati, koju ostaviti za lucanj, koju za rodni reznik, a koju za prigojni reznik. Pritom moramo voditi računa da nam trs zadrži uzgojni oblik.

Alat kojim vršimo rezidbu treba biti naoštren i dezinficiran. Nakon rezidbe, rozgva će biti tarupirana i uklonjena, kako bismo vinograd zaštitili od štetnika i moguće zaraze.

Učenici su od stručnih nastavnika Srednje škole Ilok saznali kako izvesti rezidbu vinove loze "u zrelo" ostavljajući na trsu po jedan ili dva lucnja i isto toliko reznika. Nakon toga smo s armatura uklonili sav višak rozgve pazeći da ostavljeno rodno drvo ostane neoštećeno.

Bilo je to jedno novo iskustvo, a usvojena praktična znanja ćemo moći iskoristiti i primijeniti u budućem radu.

Ostale fotografije možete vidjeti u foto-galeriji. 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju