preskoči na sadržaj

Obrtničko-industrijska škola Županja

Login
Kalendar
« Svibanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 30. 8. 2013.

Ukupno: 139270
Ovaj mjesec: 931
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Uskrsna pinca
Autor: Katarina Nol, 6. 4. 2023.

Uskrsna pogača, pinca, jajarica, sirnica... Sve ove riječi označavaju vrstu slatkog kruha u vrijeme Uskrsa. 

U Istri i Dalmaciji se naziva uskrsna pogača ili sirnica, u Zagorju, Prigorju i Turopolju jajarica, a u ostatku Hrvatske pinca. To je vrsta slatkog kruha koji obilježava i simbolizira uskrsne blagdane. 

Osnovni sastojci pince su brašno, jaja i šećer. U korizmi, koja prethodi Uskrsu, nekada se nisu jela jaja pa su se  jaja koristila za pripremu uskrsnih pogača. Šećer je također bio skupa namirnica koju su redovitije konzumirali viši slojevi društva. Za običan puk, šećer je bio luksuzna namirnica koja se trošila samo u posebnim prilikama, otud slatko u receptu za pincu, kojeg su kasnije obogatili  grožđice, pinjoli, orašasti plodovi koji se također mogu pronaći u nekim receptima za uskrsnu pogaču. Ukrašava se tradicionalno krupnim šećerom ili bojanim jajima, na nju se urezuju križevi i premazuje se jajima, šećernim sirupom i masnoćom. Naši su kuhari pripremili slatke kruhove i tako obilježili blagdan Uskrsa u školi.






[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju